28/11 2012 Återhämtningsdryck!

Jaha, då sitter jag här med min essäuppgift där man skall göra en en matsedel för en blandkostare till en laktovegetarian och en vegan. När man har gjort lakton så är man ju halvvägs men det är ändå rätt svårt att byta ut allt och vitamin D är i princip omöjligt att få till i kosten för en vegan utan att personen äter kosttillskott. Men det jag satt med rätt länge var någon form av motsvarighet till "Gainomax" som är en återhämtningsdryck med hög halt kolhydrater och protein men låg mängd fett. Det jag till slut fick ihop var sojadryck, blåbär, sojaprotein och torkade bananer. Sammanlagt innehöll det nedanstående:
 
Kcal: 270
Protein: 18,2g
Fett: 5,7g
Kolhydrater: 28,9g
 
Gainomax innehåller:
 
Kcal: 250
Protein: 20g
Fett: 1,3
Kolhydrater: 40g
 
Det är omöjligt att få dem att stämma överens men det blev rätt så bra trots allt. Matsedeln är till en 25-årig kille som styrketränar och skall äta 4500kcal/dag - vilket är en hel del. Men jag fick ihop det till slut.
 
Nu måste jag gå träna - är helt soggig i huvudet och behöver få ut lite - energi!
 
 
Motsvarigheten med jordgubbar och vatten =)

26/11 2012 Spyr på nutrition snart!

Jag sitter och jobba med en essäfråga som tillhör en tenta som skall vara klar om en vecka och jag spyr seriöst på den snart. Tilläggas skall att jag börjar idag....Men jag blir såhär i slutet av en kurs, det är inte intressant längre. Jag vill lära mig allt inte nödvändigtvis för att få poängen i kursen utan för att jag vill kunna ämnet. Nu känns det som att man har gjort så många liknande uppgifter så denna ger liksom ingenting. Kanske är jag knäpp som tänker så men jag har ju fått reda på det jag vill veta - nu vill jag inte mer. Men så är jag ju knepig och måste fortsätta ändå, ja än så länge iaf. Vi får se hur det känns på torsdag då jag enligt mina egna beräkningar måste vara klar.
 
Det blev träning igår, överkropp och kondition. Jag har sovit dåligt inatt, inte alls kunnat komma till ro. Så i morse var jag inte särskilt pigg, men jag gick upp ändå. Jag går alltid upp tidigt på morgonen på vardagar för att bibehålla rutinerna som en vanlig människa.
 
Idag blir det ingen träning, känner att musklerna är trötta och behöver vila. Men det är på något vis ändå en skön känsla. Dock är jag hungrig som jag vet inte vad idag. Det känns som att jag vill äta hela tiden. Helt knäppt. Men jag äter, när jag är hungrig, det är bara så det är.
 
Nä, det är väl dags att ta tag i pluggandet (eller ätandet) igen nu, så jag hinner en bit till innan jag ger upp för dagen.
 
Jupps! å jag saknar NY!
 
 
 

23/11 2012 Baksidan av gymnastiken!

Jag har sedan jag var typ 8 år gammal älskar gymnastik. Jag tränade själv truppgymnastik under barndomen och tidiga tonåren och ja, det är en underbar sport. Just nu, i min kurs "Kost för träning" har vi diskuterat vad en gymnast som tränar tre timmar per kväll skall äta för att prestera allra bäst. För att stryka under hur viktigt det är för en gymnast att kunna bygga muskler och alltså inte låta bli att äta, tog jag två exempel - Shawn Johnson och Nastia Luikin - båda från USA. Shawn är väldigt kort och har bulliga muskler medan Nastia är betydligt längre och har också längre muskler. En gymnast måste stark för att kunna utföra alla komplicerade konster men de skall såklart också utstråla energi, se nästan kattlika ut då de rör sig och det är inte helt enkelt. Nastias kropp är mer lik en dansares (balett) medan Shawns kropp mer är lik en brottares. Givetvis har muskelbyggandet att göra med gener och likaså förmågan att bli en bra gymnast och det är extremt intressant att läsa om detta.
 
Men så har vi baksidorna av gymnastiken - skadorna. Jag hittade ett videoklipp med skadoscener och jag börjar nästan gråta när jag ser dem. Även om jag aldrig ens i närheten har tränat på den nivån som dessa gymnaster tränar så är det inte svårt att sätta sig in i hur få chanser de har på sig att vinna OS eller världsmästerskap och när de då sedan skadar sig vid en tävling ser man riktigt sorgen i deras ögon över att veta att de inte kan träna gymnastik på ett tag men också att chansen till medalj just försvann. En gymnast pensioneras vid ungefär 20-års ålder - väldigt ungt med andra ord. En dansare kan aktivt dansa tills de troligtvis är närmare 40 i alla fall. Hur länge håller en fotbollsspelare på? Över 40 - närmare 50? Tänk att ha så få år på sig att få chans att vinna medalj och så skadar man sig. Fy för. Vägen tillbaka till gymnastiken är inte heller lätt - föreställ dig att träna barrövningar med en benskena efter att ha smällt ett knä eller bomövningar efter att ha brutit fotleden. Ja, alla sporter har ju såklart sina baksidor och skador men gymnaster har så kort tid på sig att nå så högt som de oftast kan nå. Sorgligt, när man tänker på det.
 
 

23/11 2012 Träning!

Jaha, då var det fredag igen och ja, vad skall man säga om denna fredagen? Jag skall träna nu om en stund, det är ben, rumpa och nedre delen av ryggen som gäller. I tisdags tränade jag armar, axlar, rygg, rumpa och mage. Än så länge har jag bara delat in kroppen i två delar. När min kropp har blivit starkare och framförallt mitt immunförsvar, då kommer det bli träningspass oftare vilket innebär att jag kommer dela in kroppen i fler delar. Men just nu är immunförsvaret sämst - jag får ont i halsen och blir småförkyld efter vart träningspass vilket är ohållbart. Men jag hoppas att immunförsvaret blir starkare allt eftersom musklerna blir starkare. Dessutom är det enormt viktigt med vila mellan träningspassen, alltså att de muskler man har tränat får vila och bygga sig starkare. Det är ju inte under träningen som musklerna byggs utan efteråt med hjälp av rätt kost.
 
Ja, det är väl bara att köra nu helt enkelt, på med träningskläderna och cykla till gymmet. Hatar den biten, det är så kallt. Längtar till sommaren och längtar tills min förbannade lugg har växt ut igen. Note to self - klipp inte av luggen!!
 
 
Jag och lillasyster i somras - en varm kväll och jag har låååång lugg!!
 
 
 
 

13/11 2012 Nytt i mysgarderoben!

Igår bestämde jag mig för att jag var värd att shoppa och var så pass olydig att jag använde sparpengar som egentligen skulle gå till annat. Well, sometimes ya got to live a little! Det blev som vanligt träningskläder samt myskläder. Det här härliga stället är mitt nya "pluggahemma"-mysställ!


13/11 2012 Bjäst!

Jag följer en himla massa träningsfolk på Instagram och en kvinnlig kanadensare skrev att hon dagligen åt något som kallas Nutritional Yeast, näringsjäst på svenska. Det är något som är bra för alla att äta men framförallt veganer och vegetarianer som oftast inte får i sig tillräckligt med vitamin B. Bjäst innehåller Vitamin b1 och b2 naturligt. Jag sprödde det på spagetti och köttfärssås igår - det smakar typ lite ostaktigt och därför passade det bra på just den maträtten. Man skall bara ha lite och som det alltid är med vitaminer och mineraler så skall man inte överskrida rekommendationerna som är 2msk per dag. Gott var det i alla fall!


13/11 2012 Godaste smoothien!

Hallon
Vatten
Proteinpulver naturell
Jordnötssmör
Hackad chili
Fiberhusk


13/11 Nystart för träningen närmar sig!

Då var det november, fortfarande ingen snö tack och lov men kallt är det då minsann ändå. Jag har lyckats genomföra ett par löparundor på 5,5km och promenader på 3,5-9km. Det har varit en seg start och jagbörjar känna av tyngden av kroppen och minskad muskelmassa. MEN nu är det dags igen, gymträningen skall få ta plats i mitt liv åter igen. Jag kan fortfarande inte träna Zumba och har inte heller någon toppbalans vilket innebär att gymträningen blir detbästa just nu. Jag saknar Moves så himla mycket med alla goa tränare och annan personal men det får bli gymträning på ett annat ställe nu tills dess att jag känner mig i form igen för att ge mig på Zumba. Det skall nämligen öppna ett gym som ligger i närheten av där jag bor så att jag slipper cykla milen för att träna. Men kanske tar jag ett och annat pass Yoga på Moves - det är ju liksom mitt träningsställe trots allt.


RSS 2.0